Verslag van de commissies

Samenwerking is het sleutelwoord van de commissies van APPLiA Nederland. En dat was in 2021 niet anders, ondanks dat het nog steeds lastig was om fysiek met elkaar af te spreken. Lees hier hoe de technische commissie, statistiekcommissie en communicatiecommissie zich in 2021 hebben ingezet voor de leden.

Technische Commissie

De Technische Commissie komt twee keer per jaar samen: in het voor- en najaar. In 2021 vonden deze bijeenkomsten helaas nog online plaats, maar daar gaan we dit jaar snel verandering in brengen. Een van mijn taken als voorzitter is het deelnemen aan verschillende commissies en werkgroepen, zodat ik goed op de hoogte ben van alles wat er speelt in de markt. Deze informatie deel ik vervolgens tijdens de bijeenkomsten van de Technische Commissie. Ook hebben we twee sprekers te gast gehad die verdieping op onze thema’s brachten: Tom Hoogendijk, NEN Consultant ICT standaardisatie en Leo Lagendijk, DNV GL Netherlands B.V. Consultant EMC/EMF Electrical Safety.

De belangrijkste thema’s van 2021 waren microplastic, eco-design en eco-labeling. Vanaf 1 maart 2021 kregen wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers en koel- en vriesapparatuur een nieuw energielabel, waarover de leden goed geïnformeerd moesten worden. Ook Cybersecurity was een ‘hot-topic’ voor de commissie. Onder meer door de nieuwe wetgeving op het gebied van software-updates. Dankzij APPLiA Nederland waren leden goed voorbereid op deze nieuwe wet die op 1 januari 2022 is ingegaan. Ik verwacht dat de ontwikkelingen rondom product security ook in 2022 een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda blijft.

Rob Walthaus
Voorzitter Technische Commissie

Meer informatie over de Technische Commissie
Rob Walthaus
Rob Walthaus
Erik Van Berkel
Erik Van Berkel

Statistiekcommissie

De Statistiekcommissie is al decennia lang een vaste waarde binnen APPLiA Nederland. De statistieken zijn voor de deelnemers een gewaardeerd marktanalyse-instrument. Jaarlijks komt de Statistiekcommissie, bestaande uit kundige afgezanten van deelnemende leden, twee keer bij elkaar om te kijken of de cijfers per productcategorie een goede afspiegeling zijn van de bewegingen in de markt. Indien nodig maakt de commissie een wijzigingsvoorstel en legt deze voor aan de leden.

De volledige en 100% vertrouwelijke verwerking van de aangeleverde data heeft de hoogste prioriteit. Hiervoor is FME Market & Data Analytics verantwoordelijk. Alle data wordt versleuteld en in een digitale kluis bewaard.

Maandelijks ontvangen deelnemers de relevante data. En één keer per jaar vergadert de Statistiekcommissie met GfK om alle data naast elkaar te leggen om zo tot een volledig beeld van de markt te komen zoals deze ook wordt weergegeven in het jaarverslag.

Erik van Berkel
Voorzitter Statistiekcommissie

Meer informatie over de Statistiekcommissie

Communicatiecommissie

Een jaar later lijkt het alsof het nooit anders is geweest, maar 2021 stond voor de Communicatiecommissie in het teken van een aantal grote veranderingen. VLEHAN ging namelijk door onder de nieuwe naam APPLiA Nederland. Een naam die de warme band met de Europese koepelorganisatie APPLiA onderstreept. Met de naamswijziging werd ook een nieuwe website gelanceerd, geheel in vernieuwde huisstijl. De Communicatiecommissie werd in het leven geroepen om er samen met vertegenwoordigers van de leden voor te zorgen dat leden altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de branche. Met regelmaat stuurden wij nieuwsbrieven uit, schreven wij achtergrondartikelen en informeerden wij producenten over wet- en regelgeving, markttrends en circulariteit.

In 2022 willen we naast de online verbinding ook weer zorgen voor real-life ontmoetingen. Laten we de handen ineen slaan en ons samen inzetten voor onze branche.

Deirdre Schoemaker,
Voorzitter Communicatiecommissie

Meer informatie over de Communicatiecommissie
Deirdre Schoemaker
Deirdre Schoemaker

Recente berichten

Word lid van Applia Nederland

En ervaar de voordelen!

Sluit je aan