Verslag van de commissies 2024

APPLiA Nederland heeft twee commissies die zich jaarrond inzetten voor de belangen van de leden. Kennis delen is het uitgangspunt van de samenwerking die zowel binnen als tussen de commissies plaatsvindt. Hieronder leest u over de activiteiten en gebeurtenissen binnen de technische commissie en statistiekcommissie in 2024. 

Technische commissie

In 2024 heeft de Technische Commissie van APPLiA Nederland opnieuw een essentiële rol gespeeld bij het duiden en vertalen van Europese wet- en regelgeving voor de Nederlandse markt. Door structurele kennisdeling en vroegtijdige signalering zijn leden ondersteund bij het tijdig inspelen op nieuwe verplichtingen. Om deze kennisoverdracht te waarborgen, is de commissie het afgelopen jaar tweemaal fysiek bijeengekomen, naast aanvullende werkgroepsessies. Deze bijeenkomsten werden goed bezocht en boden waardevolle inzichten die leden direct in de praktijk konden toepassen. 

Belangrijke thema’s in 2024 waren onder andere de implementatie van de General Product Safety Regulation (GPSR), de voorbereidingen op Right to Repair, de ontwikkelingen rond de Cyber Resilience Act, en de herziening van Ecodesign. De GPSR, die op 13 december in werking trad, introduceerde nieuwe verplichtingen voor marktdeelnemers, zoals verscherpte risicobeoordelingen gedurende de gehele productlevenscyclus en een breder toepassingsgebied dat nu ook online verkochte producten omvat. Dit vereiste een grondige analyse van de impact op fabrikanten en importeurs. Daarnaast bracht de uitgestelde invoering van geharmoniseerde normen binnen de Radio Equipment Directive (RED) uitdagingen met zich mee. In het derde kwartaal van 2024 werd de EN 18031-serie van normen goedgekeurd, waardoor fabrikanten duidelijkheid kregen over de test- en goedkeuringseisen voor hun producten. Per augustus 2025 wordt deze normering verplicht, wat voor veel bedrijven aanpassingen in hun certificeringsprocessen betekent.  

Vooruitkijkend naar 2025 blijven Ecodesign en Right to Repair centrale thema’s, met specifieke gevolgen voor productontwikkeling en marktnormen. De invoering van een reparatie-index per 1 januari 2026 voor wasdrogers zal nieuwe verplichtingen met zich meebrengen. Daarnaast blijft ook de verdere verankering van cybersecurity in productwetgeving een belangrijk aandachtspunt, mede door de toenemende rol van kunstmatige intelligentie in producten. De Cyber Resilience Act, die op 10 december 2024 van kracht is geworden, verplicht fabrikanten om strengere beveiligingsmaatregelen te implementeren en cybersecurity-incidenten binnen 24 uur te melden. De belangrijkste verplichtingen die de CRA heeft ingevoerd, gelden vanaf 11 december 2027. Dit vereist een zorgvuldige voorbereiding om aan de nieuwe normen te voldoen. Binnen het thema circulariteit is uitvoerig gesproken over de impact van Right to Repair, dat in 2026 in werking treedt. Daarnaast werd er veel aandacht besteed aan het Nationaal Reparateursregister, waarvan versie 2.0 in de Week van de Circulaire Economie wordt gelanceerd. De commissie besprak met leden de kansen en uitdagingen die dit register met zich meebrengt en hoe het de reparatiemarkt kan stimuleren. 

De Technische Commissie blijft zich ook in 2025 inzetten om leden tijdig en praktisch te informeren. Door continue monitoring van wet- en regelgeving en nauwe samenwerking binnen de sector wordt ervoor gezorgd dat leden goed voorbereid blijven op de veranderingen die de komende jaren op hen afkomen. De kracht van herhaling speelt hierin een belangrijke rol: door onderwerpen regelmatig te bespreken en actualiteiten te herhalen, blijft kennis actueel en toepasbaar.

Rob Walthaus

Rob Walthaus
Voorzitter Technische Commissie

Meer informatie over de Technische Commissie

Statistiekcommissie

De Statistiekcommissie van APPLiA Nederland kwam in 2024 tweemaal bijeen. Tijdens deze vergaderingen lag de focus op het verder verfijnen van de productgroepen en het vergelijken van de totaalcijfers met onderzoeksbureau GfK. Het afgelopen jaar werd een extra stap gezet in het verbeteren van de inzichten door vier keer per jaar de statistieken naast die van onderzoeksbureau GfK te leggen, waardoor leden een nog nauwkeuriger beeld kregen van marktontwikkelingen. In plaats van eenmaal per jaar een momentopname te hebben, biedt deze frequentere vergelijking een dynamischer en actueler inzicht in trends, seizoensinvloeden en structurele verschuivingen binnen de sector. Dit stelt leden in staat om sneller in te spelen op veranderingen, strategische beslissingen beter te onderbouwen en marktkansen tijdig te signaleren. Bovendien zorgt de regelmatige terugkoppeling ervoor dat eventuele afwijkingen of inconsistenties eerder worden opgemerkt en gecorrigeerd, wat de betrouwbaarheid van de gegevens verder versterkt. Ook de verplichte deelname van alle leden aan de statistieken, die in 2023 werd geïntroduceerd, werd in 2024 goed ontvangen. 

Zichtbare marktontwikkelingen in 2024 leidden tot een herindeling van productcategorieën. In totaal zijn er vijf wijzigingen geweest, waaronder de toevoeging van nieuwe categorieën en de verfijning van bestaande indelingen. Zo werd een aparte categorie geïntroduceerd voor handheld stoomapparaten, gezien hun groeiende populariteit. 

Opvallend was de vraag naar grotere inbouwkoelkasten. Deze stijging wordt mogelijk verklaard door verbeterde energie-efficiëntie en veranderingen in isolatiematerialen, waardoor de interne ruimte beperkter wordt. 

Met de verplichte deelname en de integratie van GfK-data blijft het statistiekprogramma een waardevolle bron van marktinzichten voor de leden van APPLiA Nederland.  

APPLiA Bestuursfoto Erik Van Berkel

Erik van Berkel
Voorzitter Statistiekcommissie

Meer informatie over de Statistiekcommissie

Word lid van Applia Nederland

En ervaar de voordelen!

Sluit je aan