De belangrijkste lobby van 2024
In 2024 kregen de belangrijke lobby’s uit 2023 een vervolg. Voor APPLiA Nederland lag de focus in 2024 op Right to Repair, het Nationaal Reparateursregister en de gebruiksduurtabel van Techniek Nederland in combinatie met het wetsvoorstel Cyber Resilience Act. We nemen u mee in het verloop van de lobby en de uitkomst ervan.
Right to repair
Right to Repair is officieel gepubliceerd door het Europees Parlement en de Raad op 13 juni 2024. De Right to Repair is een richtlijn en moet nog omgezet worden in nationale wetgeving. Deze omzetting moet voor 31 juli 2026 voltooid zijn. Een van de onderwerpen die goed omgezet moeten worden, is de uitzondering op de verlenging van de conformiteitsperiode vanaf reparatie. Nederland kan opnemen – en alle lichten staan daarvoor op groen – dat de verlenging niet geldt voor conformiteitsperiodes die langer zijn dan 2 jaar. Het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) en APPLiA Nederland trekken hierin samen op om ervoor te zorgen dat dit goed in de omzetting naar nationale wetgeving wordt opgenomen.
Reparateursregister
Daarnaast voorziet Right to Repair erin, dat iedere lidstaat een online platform opzet om repareren aan te moedigen door de toegang tot reparatieservices voor consumenten makkelijker te maken. Hiervoor heeft het ministerie IenW aan Techniek Nederland, als uitvoerder, de opdracht gegeven om een dergelijk platform op te zetten. Samen met andere stakeholder partijen zoals FIAR CE en NLdigital heeft APPLiA Nederland ervoor gelobbyd om geautoriseerde reparateurs van fabrikanten zo goed mogelijk in het register te krijgen. Het Nationaal Reparateurs Register werd op 20 maart jongstleden gelanceerd.
Gebruiksduurtabel
In navolging van de lobby in 2023 om de tabel te behouden in zijn huidige vorm, met een prijsindexering als noodzakelijke aanpassing, kondigde Techniek Nederland afgelopen zomer aan om toch verder (data)onderzoek te laten te verrichten door een onafhankelijk bureau naar aanpassing van de tabel. Een herziening van de gebruiksduren, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, hebben wij wederom sterk afgeraden aan Techniek Nederland, omdat de bestaande tabel naar het oordeel van alle betrokken partijen nog steeds voldoet en wij het uitgesloten achten dat door onderzoek tot objectieve, realistische uitkomsten kan worden gekomen. Daarnaast heeft APPLiA Nederland er nogmaals op gewezen om de Cyber Resilience Act (2027) te volgen, waarbij fabrikanten verplicht worden de verwachte gebruiksduur van hun producten te vermelden op de verpakking, en dus de wettelijke garantietermijn in feite wordt vastgesteld. Hiermee zou een herziening van de gebruiksduurtabel en zelfs de tabel als zodanig voor veel producten overbodig worden.
Word lid van Applia Nederland
En ervaar de voordelen!