Stichting open: grote ambities voor stevige uitdagingen

Zoetermeer – Stichting OPEN presenteert vandaag haar nieuwe actieplan voor de periode 2025–2030, gericht op het maximaliseren van de inzameling en hoogwaardige verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Daarmee markeert de organisatie een volgende fase in de ontwikkeling naar een circulaire e-wasteketen.

Stichting OPEN zet in het nieuwe actieplan grote stappen in de richting van circulariteit. Maximale inzameling betekent het zo volledig mogelijk kunnen terugwinnen van grondstoffen en een toekomstbestendige keten die bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en geopolitieke onafhankelijkheid.

Ambities
In het nieuwe actieplan zet Stichting OPEN in op het verhogen van de inzameling, het voorbereiden van hergebruik, het verbeteren van de registratie van export, het terugdringen van lekstromen en het versterken van samenwerking in de keten. Ook is er veel aandacht voor gedragsverandering, innovatie, data en monitoring. De vijftien programmalijnen bevatten concrete maatregelen die samen de weg moeten banen naar een circulaire e-wasteketen.

Uitdagingen
Het behalen van de 65% doelstelling kent fundamentele uitdagingen. Dit is erkend door de staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu. Stichting OPEN is zich er terdege van bewust dat de huidige nationale inzamelnormen niet worden gehaald. Dit was voor Stichting OPEN de aanleiding om een ambitieus nieuw actieplan op te stellen, gebaseerd op een analyse van de hoeveelheid e-waste die jaarlijks vrijkomt. De ILT heeft laten weten in de tussentijd over te gaan op verscherpt toezicht gericht op het behalen van de alternatieve inzamelnorm 85% WEEE Generated.

Eén van de grootste uitdagingen daarvoor ligt in het ontbreken van enkele essentiële randvoorwaarden. Zo wordt er nog steeds gewacht op de invoering van de afgifteplicht die in 2021 door de Rijksoverheid is toegezegd. Pas dan worden houders van e-waste, zoals inzamelaars en handelaren, verplicht hun apparaten op de juiste plek in te leveren. Daarnaast is er nog onvoldoende zicht op wat er gebeurt met apparaten die door handelaren en refurbishers worden geëxporteerd voor hergebruik. Inzicht en toezicht op beide punten is essentieel om circulaire doelen daadwerkelijk te realiseren. Stichting OPEN wenst ILT en de Omgevingsdiensten hierbij als partners te blijven betrekken.

Toekomstgericht
De huidige wettelijke norm voor inzameling – 65% van het gemiddelde volume in de afgelopen drie jaar op de markt is gebracht – sluit niet aan bij de werkelijkheid én de ambitie waarin apparaten langer meegaan of worden hergebruikt. Ook de inzamelnorm van 85% van het vrijkomend e-waste is vooralsnog niet realistisch. Er wordt door de Europese Commissie gewerkt aan een nieuwe Europese doelstelling, maar die wordt pas over enkele jaren verwacht. Naast de inzet van Stichting OPEN om te komen tot een circulaire keten van afgedankte e-waste blijft de organisatie zich in Europees verband, samen met het WEEE Forum, inzetten voor een nieuwe ambitieuze doelstelling. De samenwerking met de ILT wordt als transparant en intensief ervaren. Stichting OPEN heeft het volste vertrouwen dat met dit ambitieuze actieplan de samenwerking met ILT en alle andere ketenpartners een positieve impuls krijgt.

Meer weten over het nieuwe actieplan? Het is hier te downloaden.

Dit artikel is een doorplaatsing van het originele bericht van Stichting OPEN en is één-op-één overgenomen. Klik hier voor de oorspronkelijke versie.

 

Recente berichten

Word lid van Applia Nederland

En ervaar de voordelen!

Sluit je aan