Robert Kapteijn nieuw bestuurslid APPLiA Nederland

Robert Kapteijn, CSO bij ATAG Benelux BV, is vanaf 24 november 2022 de nieuwste aanwinst van het bestuur van APPLiA Nederland. Hij volgt daarmee Hans Koopman van BaByliss Coöperatief U.A. op. Zijn benoeming is tijdens de ALV van 24 november 2022 goedgekeurd door de leden. We spreken Robert over zijn benoeming en ambities binnen de vereniging.
Robert is al ruim 8 jaar werkzaam bij ATAG Benelux BV, voor alles wat ‘riekt naar commercie’. Als CSO valt de hele Benelux onder zijn verantwoordelijkheid. En dat niet alleen voor het merk ATAG, maar ook voor de andere merken die het bedrijf voert: ETNA, Pelgrim, ASKO en tot slot Hisense. Sinds 2018 maakt ATAG Benelux deel uit van de Hisense Group.

Werken aan een sterke organisatie

ATAG is al sinds jaar en dag lid van APPLiA Nederland. De afgelopen twee jaar is Robert zelf vaak aanwezig bij bijeenkomsten van APPLiA Nederland. “Ik vind dat we het als bedrijf veel serieuzer moeten nemen. Dan moet je ook de verantwoordelijke sturen.” Robert heeft altijd al veel ideeën gehad over de ontwikkelingen in de markt en hoe we daar gezamenlijk als branche op kunnen acteren. “Juist nu is het van belang om een nog sterkere organisatie te worden”, geeft Robert aan. In zijn nieuwe rol als bestuurslid wil hij hierin zijn rol pakken.

De muur doorbreken

Een van de eerste aandachtpunten voor Robert is het doorbreken van de muur die iedere producent voor zijn gevoel om zich heen heeft. “Bij iedereen gaat het altijd fantastisch. Tegelijkertijd zien we dondersgoed wat onze uitdagingen zijn in de markt. Maar we laten daarin nooit het achterste van onze tong zien. Ik ben er een groot voorstander van om de muur te doorbreken. Uiteraard wel binnen de kaders van wat is toegestaan binnen de mededingingswet. Maar er zijn genoeg onderwerpen waarin we elkaar kunnen ondersteunen of juist meer als gezamenlijk front kunnen optreden. We moeten leren delen waar nu echt de pijn zit. Dus rookgordijn omlaag en laten we de krachten bundelen.” Door meer open met elkaar te praten over belangrijke thema’s hoopt Robert het potentieel van alle sterke partijen die we bij APPLiA aan tafel hebben voor de volle 100% te benutten.

Ontwikkelingen die raken

Een belangrijk thema dat Robert heeft getriggerd om zich juist nu aan te sluiten bij het bestuur van APPLiA Nederland, is de consumentengarantie. “Dat zijn ontwikkelingen die ons allemaal enorm raken”.

Op de vraag over welke ontwikkelingen Robert zich op dit moment zorgen maakt, geeft hij aan dat hij als branche een antwoord wil hebben op belangrijke vraagstukken waar producenten een rol in spelen. Denk bijvoorbeeld aan de capaciteit van het stroomnet. Een omschakeling van wisselstroom naar gelijkstroom zou een oplossing kunnen zijn. “Als fabrikanten binnen de branche van elektrische huishoudelijke apparaten brengen wij alleen maar producten op de markt waar stroom voor nodig is. Als we, in samenwerking met de overheid en andere partijen, nu eens anders met energie omgaan, dan kunnen we een groot verschil maken.”

Ook maakt Robert zich grote zorgen over de luchtkwaliteit in huizen. Nieuwe woningen worden potdicht gebouwd waardoor er vaak een slechte ventilatie is. En dat merk je tijdens het kookproces, wanneer er fijnstof vrijkomt. “We kunnen die fijnstofpiek wel met onze apparaten en oplossingen onder controle brengen, maar dat is eigenlijk meer symptoombestrijding. Het probleem zit bij het Bouwbesluit vanuit de overheid om steeds energie zuiniger (lees minder ventilatie) te bouwen.” Dat we als brancheorganisatie niet alles kunnen aanpakken, begrijpt Robert als geen ander. “Maar als we er niks aan doen, gaan de problemen niet vanzelf weg. Laten we dus een paar grote thema’s aanpakken en onszelf daarin ontwikkelen als autoriteit richting alle betrokkenen.”, aldus Robert.

Iedereen zijn verantwoordelijkheid

Robert staat in de startblokken om zijn taken als bestuurslid van APPLiA op te pakken. Maar hij is niet van plan dat alleen te doen. “APPLiA zijn wij met z’n allen. Samen bepalen we het belang van de vereniging en de impact die we ermee maken. We moeten relevant blijven en dat is de verantwoordelijkheid van alle leden. Laten we dus allemaal ons aandeel pakken en elkaar aanspreken op die verantwoordelijkheid.

Recente berichten

Word lid van Applia Nederland

En ervaar de voordelen!

Sluit je aan