De meetbare mens

Steeds meer mensen integreren technologie in allerlei onderdelen van hun dagelijkse leven. Ze houden bij wat ze eten, hoeveel kilometer ze hardlopen, hoeveel calorieën ze verbranden, hoe goed ze slapen en wat hun hartslag is. Deze quantified self trend ontstond zo’n vijftien jaar geleden in de VS. Het delen van persoonlijke kwantitatieve gegevens via social media vormde een belangrijk  onderdeel.

biometrische kwantificering

Met het verzamelen van biometrische gegevens kun je jezelf monitoren en patronen herkennen. En door die patronen actief te beïnvloeden, kun je gezonder, slimmer en fitter worden. Er zijn wearables die je op of rond je lichaam draagt, apps die verbonden zijn aan apparaten, maar ook apparaten die zelf meten, zoals een slimme weegschaal of een slaapsensor voor in je bed. Zelfs je smartphone heeft sensoren. Dit kwantificeren van jezelf is niet alleen interessant voor je eigen gedrag, ook bedrijven zijn geïnteresseerd in de data om hun producten te verbeteren.

Gezondheidszorg

Consumenten zijn zich steeds bewuster van hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om hun gezondheid. Er wordt ook vaker opgeroepen om thuis preventief je waarden te controleren. In samenwerking met retailbedrijven worden dan ook meer en meer bloeddrukmeters, weegschalen en slimme glucosemeters verkocht. Er zijn zelfs smartwatches die hartfilmpjes maken en daarmee afwijkingen in het hartritme kunnen detecteren. Hartpatiënten maken hier al veelvuldig gebruik van.

Het verzamelen van data van patiënten kan waardevol zijn voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en specialisten. Maar ook voor patiënten, omdat diagnoses eerder kunnen worden gesteld en ziekten kunnen worden voorkomen. Op termijn kan dat resulteren in minder druk op de zorg en een vermindering van de zorguitgaven.

producenten

Producenten zijn enthousiast over de ontwikkelingen. “Consumenten zien het belang van preventie als het gaat om hun gezondheid. En dat willen ze zo eenvoudig mogelijk zelf kunnen monitoren,” aldus Medisana. Beurer verkoopt bloeddruk- en saturatiemeters voor thuisgebruik: “Vanwege corona monitoren ziekenhuizen patiënten waar mogelijk op afstand. De app die verbonden is aan onze meters, kan na toestemming op afstand door een arts worden geanalyseerd.” Microlife Nederland zet ook in op voorlichting over zelfzorg: “Het thuis monitoren van bijvoorbeeld je bloeddruk verlaagt niet alleen je risico op hart- en vaatziekten, het ontlast ook de zorg.”

GEzonder of bezorgder

De smartwatch als hartmonitor laat zien wat de toekomst kan zijn van selftracking. Toch is niet iedereen positief over de ontwikkeling om smart met je gezondheid om te gaan. Moet je wel meten als er geen klachten zijn? Maakt het mensen niet juist bezorgder in plaats van gezonder? Zolang het preventief werkt en mensen gezond blijven, kan ik niet wachten tot de volgende ontwikkelingen.

Column geschreven door Stefan Verhoeven, voorzitter van APPLiA Nederland en CEO van Miele Nederland, voor vakblad ERM (editie juni 2021)

Recente berichten

Word lid van Applia Nederland

En ervaar de voordelen!

Sluit je aan