Invoering nieuw energielabel

De technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben geleid tot een groter aantal producten met een energielabel van A+, A++ en A+++. Door het beperkte onderscheid dat gemaakt kan worden in de plussen, is het voor de consument moeilijker geworden om apparaten op duurzaamheidsniveau van elkaar te onderscheiden. Op 1 maart 2021 wordt daarom een nieuw energielabel ingevoerd voor vaatwassers, koelkasten, wasmachines, televisies, lampen en was-droogcombinaties. Andere productcategorieën volgen in 2025 en 2031.

De huidige plusklassen voor de energie-efficiënte – de A+, A++ en A+++ – komen te vervallen. De nieuwe zuinigheidsschaal loopt van A tot en met G. Afhankelijk van het apparaat komen er ook pictogrammen op het label te staan met informatie over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau. Consumenten kunnen een onlinedatabank raadplegen om de energie-efficiëntie van producten te vergelijken. Die database is ook toegankelijk via zogeheten QR-codes.

Huishoudens kunnen met behulp van de nieuwe labels fors besparen op energiekosten, stellen milieuorganisaties. Het nieuwe systeem zou volgens Brussel ertoe moeten leiden dat tegen 2030 een jaarlijkse energiebesparing wordt behaald die gelijkstaat aan het verbruik van België en Luxemburg samen.

Het nieuwe energielabel voor producenten

Producenten leveren vanaf 1 november 2020 al het nieuwe energielabel mee met het product, tenzij het een uitlopend product is. In de periode van 1 maart tot en met 14 maart geldt een omwisseltermijn waarin retailers het oude label vervangen voor het nieuwe. Het is aan de winkelier om het nieuwe label op te vragen wanneer het product voor 1 november 2020 al in de winkel stond en dus geen nieuw energielabel heeft gekregen. De fabrikant is verplicht het etiket binnen 5 dagen en zonder kosten te leveren.

Recente berichten

Word lid van Applia Nederland

En ervaar de voordelen!

Sluit je aan