barbecueën op je wasmachinetrommel

Dit jaar neem ik je in mijn columns mee op een uitdagende maar noodzakelijke klimtocht, de R-ladder op. In de februari-editie van ERM begonnen we met Recover en Recycle. In onze beklimming zijn we nu aangekomen op het deel van de ladder waarbij we de levensduur van het product en de onderdelen zoveel mogelijk proberen te verlengen. We hebben het over Repurpose en Remanufacture.  
 
Bij Repurpose hebben we het over het hergebruiken van materialen of producten voor een ander doel dan waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren. Denk aan de wasmachinetrommel die je kan omtoveren tot een barbecue, of de waterkoker gebruiken als gieter. Hebben we het over het hergebruiken van onderdelen van oude producten in een nieuw product met dezelfde functie, dan spreken we van Remanufacture. De nog werkende motor van een afgedankte stofzuiger zou dan bijvoorbeeld in een nieuw model worden geplaatst.  
 
Persoonlijk zet ik voor onze branche van elektrische huishoudelijke apparaten mijn vraagtekens bij beide treden. Want waar ik voor andere sectoren zeker de meerwaarde zie van Repurpose en Remanufacture, voelt de milieu-impact van een wasmachinetrommel als barbecue te klein. 

Kunnen we het voor elkaar krijgen om een alternatieve toepassing te vinden voor onderdelen die nog goed werken? Tot nu toe heeft de zoektocht weinig succes opgeleverd. Zelfs niet wanneer we buiten onze branche en buiten Europa kijken. Want ja, een motor van een wasmachine zou nog prima kunnen dienen als motor voor een waterpomp in de Sahara. Maar dat gebeurt nu nog niet omdat de kosten ervan niet opwegen tegen de baten. Zowel in economische zin als op het gebied van klimaatwinst. We kunnen proberen dit te veranderen, of deze realiteit accepteren en onze gezamenlijke energie steken in het boeken van vooruitgang op andere treden van de R-ladder. 

Als we onze apparaten zo kunnen ontwerpen dat ze gemakkelijker te repareren zijn en we de materialen die gebruikt worden, gemakkelijker kunnen herwinnen, dan kunnen we veel grotere stappen zetten richting een circulaire economie. En uiteindelijk is dat waar het allemaal om draait. Daarom zeg ik: laten we verder kijken en vooral doorklimmen! 

Deze column is geschreven door voorzitter Stefan Verhoeven en gepubliceerd in vakblad ERM, editie april 2023.

Recente berichten

Word lid van Applia Nederland

En ervaar de voordelen!

Sluit je aan