APPLiA’s eerste reactie op de Clean Industrial Deal
Vandaag heeft de Europese Commissie haar vlaggenschip, de Clean Industrial Deal, gepresenteerd, een pijler van het concurrentieplan van de EU voor de komende jaren.
APPLiA, de vertegenwoordiger van toonaangevende Europese fabrikanten van huishoudelijke apparaten, heeft de volgende verklaring afgegeven in reactie hierop.
APPLiA-directeur-generaal Paolo Falcioni zei: “De Clean Industrial Deal biedt de EU een cruciale kans om industrieel succes opnieuw te definiëren door een bloeiend, concurrerend industrieel ecosysteem te bevorderen dat wereldwijd de transitie naar een schone, duurzame toekomst kan leiden. Dit is een visie die wij volledig ondersteunen en waarvoor wij ons al lange tijd inzetten. Echter, hoewel de Deal prioriteit geeft aan energie-intensieve industrieën, is het van cruciaal belang dat alle sectoren, inclusief de huishoudelijke apparatenindustrie, voldoende aandacht en ondersteuning krijgen om Europa’s decarbonisatie- en concurrentiedoelstellingen te behalen.”
De Deal bevat bemoedigende berichten over belangrijke thema’s zoals betaalbare energie, circulariteit, vereenvoudiging van staatssteunregels en bescherming tegen koolstoflekkage. Dit zijn positieve ontwikkelingen, maar hun effectiviteit hangt af van snelle en voortdurende actie. Betaalbare energie is essentieel voor het voortbestaan en de concurrentiekracht van Europese industrieën. De Deal legt hier terecht de nadruk op, wat aansluit bij de oproepen van APPLiA tot actie, maar de uitdaging ligt nu in de uitvoering van deze belofte.
Toegang tot grondstoffen is een andere belangrijke zorg. De concurrentiekracht van de Europese industrie hangt af van een betrouwbare en kosteneffectieve toegang tot deze materialen. Als industrieën niet verzekerd zijn van de benodigde grondstoffen tegen eerlijke prijzen, loopt Europa het risico achterop te raken in de wereldmarkt. Betaalbare energie en toegang tot materialen zijn met elkaar verbonden en moeten tegelijkertijd worden aangepakt om de industriële kracht van Europa te behouden.
De oprichting van leadmarkten om de vraag naar schone producten te stimuleren is een belangrijke stap vooruit. Het is echter cruciaal dat alle sectoren, inclusief de huishoudelijke apparatenindustrie – die een integraal onderdeel is van de clean-techsector – hierbij betrokken worden. Als koplopers in decarbonisatie willen we de markt verschuiven naar duurzamere oplossingen en zetten we ons in voor samenwerking tussen sectoren om dit te realiseren. De hele industriële sector moet worden ondersteund om de EU-doelstellingen op het gebied van decarbonisatie en concurrentie te halen.
Circulariteit, een centraal onderdeel van de Deal, is eveneens essentieel. De circulaire economie staat centraal in het werk van APPLiA op het gebied van productwetgeving, en wij steunen volledig de focus op een duurzame levenscyclus voor producten. Effectief afvalbeheer blijft een belangrijk speerpunt, en het concept van Trans-Regionale Circularity Hubs is een interessante ontwikkeling om verder te onderzoeken. Wij zijn klaar om te pleiten voor een echte Eengemaakte Markt voor Afval, zodat recycling efficiënt en grootschalig kan plaatsvinden.
De vereenvoudiging van staatssteunregels is een welkome ontwikkeling die de concurrentiepositie van Europese industrieën kan verbeteren. Toch hebben Europese bedrijven eerlijke toegang tot financiering en middelen nodig om daadwerkelijk internationaal te kunnen concurreren.
De Deal benadrukt daarnaast het belang van vaardigheidsontwikkeling, een vanzelfsprekende maar essentiële prioriteit. De toekomst van de Europese industrie hangt niet alleen af van technologie, maar ook van het talent dat innovatie aanstuurt. Een solide raamwerk voor sectorale scholing is noodzakelijk om de toekomstige arbeidsmarkt veilig te stellen.
Tot slot is de oprichting van Clean Industrial Deal Industry Hubs een positieve stap om samenwerking op nationaal niveau te bevorderen. Deze hubs kunnen inspanningen tussen lidstaten stroomlijnen en belanghebbenden binnen de schone energiesector met elkaar verbinden. De inzet van de Commissie voor publieke aanbestedingen als instrument voor industriële transformatie onderstreept het belang van een sterke koppeling tussen beleid en praktijk.
Conclusie: Hoewel de Clean Industrial Deal een belangrijke mijlpaal markeert in de Europese transitie naar industriële decarbonisatie en duurzaamheid, is het essentieel dat alle sectoren de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. De huishoudelijke apparatenindustrie, hoewel niet expliciet genoemd, is een integraal onderdeel van de industriële transformatie die deze Deal beoogt. De sector speelt een cruciale rol in decarbonisatie, het versterken van de concurrentiekracht en het realiseren van de klimaatdoelstellingen van de EU.
De Europese Commissie heeft een solide kader neergezet, en nu is het cruciaal om deze maatregelen effectief uit te voeren. APPLiA staat klaar om samen te werken met alle belanghebbenden om deze visie werkelijkheid te maken en te zorgen voor een schone, concurrerende en veerkrachtige toekomst voor de Europese industrie.
Dit artikel is een vertaling van het originele bericht van APPLiA Europe en is één-op-één overgenomen. Klik hier voor de oorspronkelijke versie.
Bron hoofdfoto: EC – Audiovisual Service
Word lid van Applia Nederland
En ervaar de voordelen!