2024: Het jaar voor APPLiA Nederland Stichting E-waste Circulair
APPLiA Nederland Stichting E-waste Circulair – kortweg ANStEC- werd in maart 2021 in opgericht. Het voornaamste doel van de stichting, is het behartigen van de belangen van producenten en importeurs binnen Stichting OPEN voor de uitvoering van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Een belangrijke taak, zeker nu circulariteit hoog op de politieke agenda staat, zowel in Nederland als Europa.
Het jaar 2024 was voor ANStEC een jaar waarin financieel inzicht en transparantie over kosten binnen Stichting OPEN wederom centraal stonden.

PRODUCENTENRAAD & Afvalbeheerbijdrage
ANStEC zorgt voor de achterbanconsultatie met producenten en importeurs van elektrische huishoudelijke apparaten in relatie tot het te voeren UPV-beleid binnen Stichting OPEN.
Inzicht en transparantie
Een belangrijke pijler voor de achterbanconsultatie is de Producentenraad. In 2024 kwam deze raad vier keer samen. Een terugkerend thema, is meer inzicht in de financiële structuur van Stichting OPEN met daarnaast meer transparantie over hoe kosten en opbrengsten zijn opgebouwd, die de tarieven bepalen voor de verplichte afvalbeheerbijdrage. Daarbij is het belangrijk om te weten welke maatregelen Stichting OPEN neemt, om de alsmaar stijgende kosten te beheersen en te verminderen.
freeriders
Een ander belangrijk thema is de aanpak van freeriders. Dit zijn producenten of importeurs die elektrische apparaten op de markt brengen zonder aan hun wettelijke verplichting te voldoen. Dus geregistreerd staan bij Stichting OPEN en de afvalbeheerbijdrage te betalen. Stichting OPEN heeft een belangrijke taak om deze actief op te sporen en samen met ILT ervoor te zorgen dat er gehandhaafd wordt. Producenten en importeurs, die wel aan hun verplichtingen voldoen, betalen anders meer en dit leidt tot een ongelijk speelveld op de Nederlandse markt. Stichting OPEN heeft inmiddels de aanpak van freeriders geïntensiveerd en zal ook een belangrijk thema zijn in 2025.
van tarieven per kg naar tarieven per stuk
In het najaar van 2024 heeft, na consultatie van de producentenraad, het bestuur van ANStEC besloten om verder te werken met tarieven per stuk in plaats van tarieven per kilogram. Hierbij zijn de volgende redenen gehanteerd:
- Administratieve eenvoud
- Bewezen concept Recupel (België) onder APPLiA-Nederland leden
- Put on Market (POM)-opgave gebeurt in stuks, niet in gewicht
- De verwerking is gewichtsonafhankelijk:
- Daarbij wordt geen rekening gehouden met de opbrengst van de recyclage per apparaat (maar echter met de opbrengst van de totale massa)
- Alle apparaten eindigen in de shredder, hoe zwaar of hoe licht ze ook zijn.
- Een zwaarder apparaat bevat ook meer materiaal. Dat betekent meer materiaalopbrengst. Dan is het niet logisch dat men voor dat apparaat meer moet betalen.
- Daarbij wordt geen rekening gehouden met wat er aan materiaal in het apparaat zit.
- Er is geen relatie tussen apparaten die op de markt worden gebracht (POM) en apparaten die van de markt af worden gehaald(OOM, Out of Market) en die vervolgens worden ingezameld en verwerkt. Er dient enkel een manier gevonden te worden om de kosten van de inzameling en verwerking van de apparaten OOM te financieren. Dat is duidelijker en eenvoudiger per stuk.
De tarieven per stuk werden ingevoerd voor alle productcategorieën van de sector witgoed, behalve voor de categorie koel-vries. Deze zal volgen in 2026 als goed de mogelijkheden voor tariefdifferentiatie is onderzocht binnen deze categorie.
Avv 2026
In 2024 werden door Stichting OPEN al voorbereidingen getroffen voor de nieuwe AVV (Algemeen Verbindend Verklaring). De huidige AVV verloopt eind 2025 en moet worden verlengd voor januari 2026. De steun van producenten voor een nieuwe AVV zal sterk afhangen van de mate van transparantie door Stichting OPEN en de kostenbeheersing in 2025.
Word lid van Applia Nederland
En ervaar de voordelen!