Het wankele pad naar een circulaire economie
We zijn de weg naar een circulaire economie ingeslagen en dus beklim ik sinds begin dit jaar in mijn columns de R-ladder. Op zoek naar kansen voor onze branche. Met alle politieke verschuivingen die nu gaande zijn, voelt het een beetje alsof de poten onder onze ladder zijn weggezaagd. Toen ik las over de val van het kabinet Rutte IV gingen de alarmbellen in mijn hoofd direct af: ‘zorgt dit ervoor dat onze ambitie om een circulaire economie te creëren vertraagd wordt?’
We hebben de afgelopen jaren grote en kleine stappen gezet richting een circulaire economie. Zo hebben we in mei 2022 als branchevereniging APPLiA een bepalende bijdrage geleverd aan het Transitieplan Elektrische Huishoudelijke Apparatuur en zijn verreweg de meeste apparaten in de afgelopen jaren aanzienlijk energiezuiniger geworden. Deze ontwikkeling wordt door consumenten omarmt. De sterk gestegen verkoop van apparaten met een hoog energielabel laat dat goed zien.
In het voorwoord van het APPLiA Jaarverslag 2022 stelde ik dat er in het komende jaar veel op onze leden af zou komen als het aankomt op de transitie naar circulariteit. Duidelijk en voorspelbaar overheidsbeleid is daarbij van groot belang. Of we daar de komende periode op mogen rekenen, is op dit moment zeer onzeker. En dat baart mij zorgen.
Voorspelbaarheid en planning zijn essentieel voor het bedrijfsleven en helemaal in het specifieke geval van de transitie naar een circulaire economie. Producenten willen weten waar ze aan toe zijn, zodat ze zich kunnen voorbereiden. Veranderingen in bijvoorbeeld productontwerp en productieprocessen zijn in het bedrijfsleven nu eenmaal niet van de een op de andere dag doorgevoerd. Met Europese richtlijnen rijst de vraag: “Hoe implementeren we deze in ons land?”. Zonder een volwaardig kabinet wordt het lastig deze vragen te beantwoorden.
APPLiA zal er alles aan doen om haar lobbyactiviteiten op Europees niveau te intensiveren. Niet alleen omdat de richtlijnen daar vandaan komen, maar ook omdat onze boodschap is en blijft: “Zoveel mogelijk uniforme afspraken en eisen binnen de Europese gemeenschap, zonder verschillen per land.”
Het is dus afwachten hoe het demissionaire en het nieuwe kabinet zullen omgaan met de duurzaamheidsdoelstellingen. Maar wij blijven actief lobbyen op het gebied van EU-regel-en wetgeving. Laten we ons blijven inzetten voor een circulaire economie, ongeacht de politieke uitdagingen die we tegenkomen.
Samen kunnen we een duurzame en economisch gezonde toekomst vormgeven in Nederland, met uniforme (spel)regels in Europa.
Deze column is geschreven door voorzitter Stefan Verhoeven en gepubliceerd in vakblad ERM, editie september 2023.
Word lid van Applia Nederland
En ervaar de voordelen!