2021: Het jaar voor APPLiA Nederland Stichting E-waste Circulair

Het jaar 2021 was een bijzonder jaar voor APPLiA Nederland Stichting E-waste Circulair, kortweg ANStEC. De Stichting werd in het leven geroepen om de belangen van producenten op het gebied van producentenverantwoordelijkheid voor afgedankte apparaten te behartigen, onder meer binnen Stichting OPEN. Sinds 1 maart 2021 bestaat ANStEC als zelfstandige stichting en lid van APPLiA Nederland. Daarmee vervangt ANStEC voormalig Stichting Witgoed en neemt de organisatie een deel van de werkzaamheden over van Weee Nederland.  

Weten wat ANStEC precies doet? 

Klik hier voor meer informatie over ANStEC
ANStEC stichting open

De mensen achter ANStEC 

ANStEC ging van start met een kwartiermakersbestuur, onder leiding van Stefan Verhoeven die tevens voorzitter is van APPLiA Nederland. Inmiddels heeft hij het stokje overgedragen aan Bruno Vermoesen (BSH Home Appliances). Daarnaast is Ben Hofenk (Inventum Huishoudelijke Apparaten B.V.) aangetreden als penningmeester en is Maarten Blom (Coolblue) bestuurslid.  

Naast een geheel nieuw bestuur heeft ANStEC een nieuwe directeur gekregen. Roland Knoester zet zich als directeur in voor zowel ANStEC als APPLiA Nederland. Bianca Blankestein vormt het secretariaat van de Stichting.

Afscheid Stefan Gemma Merel Ronald Anstec
Afscheid van Ronald Wassenaar (voormalig bestuurslid), Gemma Warmerdam (voormalig directeur), Stefan Verhoeven (voormalig voorzitter) en Merel Fisscher (voormalig medewerker secretariaat). Het afscheidscadeau ter waarde van 750 euro per persoon werd geschonken aan Het Vergeten Kind.

Tarieven afvalbeheerbijdrage 

ANStEC heeft als vertegenwoordiger van de producenten de taak gekregen om de tarieven van de afvalbeheerbijdrage van 2022 voor de sector vast te leggen. Op 16 november 2021 kregen aanwezigen uitleg over de inzamel- en recyclingstructuur op de Nederlandse markt sinds de invoering van de AVV en de onderliggende data waarop de verplichte bijdrage voor producenten is gebaseerd. Tot slot is vastgesteld dat de tarieven van de afvalbeheerbijdrage in 2022 gelijk blijven aan 2021. 

Producentenraad 

ANStEC behartigt de belangen van alle producenten van elektrische huishoudelijke apparaten op gebied van circulariteit. Binnen Stichting OPEN is ANStEC daarom ook de vertegenwoordiger de producent. Om ervoor te zorgen dat ANStEC deze belangen ook daadwerkelijk kan vertegenwoordigen, is de producentenraad in het leven geroepen.  

Eind 2021 is een start gemaakt met de inrichting van de producentenraad. In 2022 wordt daar verder invulling aan gegeven en kunnen producenten zich aanmelden als deelnemer.  

Meer weten of deelnemer worden? 

Klik hier voor meer informatie over de producentenraad

 

 

Recente berichten

Word lid van Applia Nederland

En ervaar de voordelen!

Sluit je aan