Onze weg naar een circulaire industrie

We weten dat we in 2050 volledig circulair moeten zijn. Hoe we daar komen, dat is de uitdaging waar we met z’n allen voor staan. Het is ook een uitdaging waar we – om overduidelijke redenen – niet nog tientallen jaren over na kunnen denken.

Startbijeenkomst transitieagenda

Op 29 september organiseerde APPLiA Nederland daarom samen met Turntoo de startbijeenkomst transitieagenda. Thomas Rau, een van de vooraanstaande pioniers op het gebied van circulaire economie, zette de toon: “Er bestaat niet zoiets als grondstofschaarste. Over 3000 jaar hebben we nog net zo veel grondstoffen als nu. Materialen zijn een limited edition, net als de kunstwerken van Van Gogh.” De aarde heeft ons een bepaalde hoeveelheid aan materialen gegeven en het is aan ons hoe we daarmee omgaan en hoe we ze hergebruiken. Dat geldt natuurlijk ook voor onze wasmachines, strijkijzers en koelkasten.

Controle op het inzamelsysteem van e-waste

Soms is het dan ook frustrerend om te zien dat we wel stappen willen nemen, maar het systeem daar nog onvoldoende op ingericht is. Onlangs verscheen het nieuwsbericht dat er meer boa’s worden ingezet om te controleren of horeca de QR-code scant. Gegeven het coronabeleid is het begrijpelijk dat hierin geïnvesteerd wordt. We wachten echter al heel lang op controle op het inzamelsysteem van e-waste. Er is aantoonbaar sprake van lekstromen, maar het voelt alsof we steeds achteraan in de rij moeten aansluiten. En dat raakt mij.

Minder belerend, meer faciliterend

Een overheid die minder belerend en meer faciliterend is, zou enorm helpen. Neem nu het geld dat wordt geïnvesteerd in een campagne om consumenten te stimuleren hun koelkast en vriezer in te leveren voor recycling. Als de overheid bereid is om te Een overheid die minder belerend en meer faciliterend is, zou enorm helpen. Neem nu het geld dat door de overheid in het voorjaar van 2022 geïnvesteerd gaat worden in een campagne om consumenten te stimuleren hun koelkast en vriezer in te leveren voor recycling. Als de overheid bereid is om te investeren in de communicatie rondom de inzameling van producten waar we al veel van inzamelen, hoe mooi zou het dan zijn als zij ons helpen bij de inzameling van producten waarbij we de inzameldoelstellingen nog niet hebben bereikt. Denk aan kleinhuishoudelijke apparaten – zoals föhns en broodroosters – die nog te vaak in de kliko belanden.

De kracht van het bedrijfsleven

Nu geloof ik sterk in de kracht van het bedrijfsleven als het gaat om innovatie en duurzaamheidsoplossingen. Om mij heen zie ik veel bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen en die positieve energie was ook voelbaar tijdens de eerder genoemde startvergadering. Het kan niet anders dan dat de aanwezige directeur-generaal Milieu en Internationaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Roald Lapperre, dat ook gevoeld heeft.Waterstaat, dat ook gevoeld heeft. Als APPLiA Nederland zien we een rol voor onszelf om die ambitie en energie te kanaliseren.

Laat uw stem horen

Als APPLiA Nederland zien we een rol voor onszelf om die ambitie en energie te kanaliseren. Lapperre riep ons tijdens de bijeenkomst terecht op om onze stem te laten horen. Dit is het moment. We willen aan tafel zitten en meepraten over de toekomst van onze industrie. Sluit u dus vooral aan bij de volgende bijeenkomsten over de transitieagenda van onze industrie op 2 en 16 november. Laten we de basis die is gelegd op 29 september snel een vervolg geven; in het belang van onze industrie, maar nog meer in het belang van onze planeet!

Column geschreven door Stefan Verhoeven, voorzitter van APPLiA Nederland en CEO van Miele Nederland, voor vakblad ERM (editie november 2021)

Recente berichten

Word lid van Applia Nederland

En ervaar de voordelen!

Sluit je aan